Amazone Indianen

23-07-2018.

Laatste man uitgemoorde indianenstam na 22 jaar op beeld vastgelegd
Een bijzonder intrigerend filmpje is opgedoken van de laatste overlevende van een inheemse Braziliaanse stam. Vijf van zijn naasten werden vermoord door boeren, hijzelf overleeft nu al zeker meer dan 22 jaar in zijn eentje in het Amazone-woud. De vijftiger wordt de 'holenman' genoemd. 
Sven van Malderen 20-07-18, 11:52 Laatste update: 12:05

Funai, het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken, heeft het filmpje verspreid. Op de beelden is te zien hoe een man halfnaakt een boom aan het kappen is. ,,Hij houdt zich vooral bezig met de jacht en het kweken van papaya en graan. Hij verkeert in goede gezondheid en is topfit”, zegt Altair Algayer, die als regionaal coördinator bij het team hoort dat de unieke beelden van een afstandje wist te maken.

Jagen doet de inboorling met pijl en boog op varkens, vogels en apen. Zijn specialiteit is putten graven en vervolgens toedekken, zodat zijn prooien nietsvermoedend in de val lopen. Daarom wordt hij ook wel de 'holenman' genoemd. 
© Funai
'Wil niets met samenleving te maken hebben'
In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werden stamleden in het Amazone-woud verdreven en zelfs geregeld vermoord. Vermoed wordt dat deze man als enige een slachtpartij van boeren heeft overleefd in 1995. Hij werd voor het eerst kort gezien in 1996, sindsdien houdt Funai hem discreet in de gaten. In 1998 was een glimp van zijn gelaat te zien in de Braziliaanse documentaire Corumbiara.
Funai neemt de bescherming van het territorium van de indiaan voor haar rekening en liet ook onder meer bijlen, machetes en zaadjes voor hem achter. ,,Maar hij wil duidelijk niets met de moderne samenleving te maken hebben”, aldus Algayer. ,,Een logische beslissing als je weet wat hij heeft doorstaan.”
'Ultiem symbool van verzet'
,,Dit zijn uitzonderlijke beelden”, zegt Fiona Watson van Survival International (een non-profitorganisatie die zich inzet voor de rechten van inheemse volksstammen over de hele wereld, red.) tegen The Guardian. ,,In 2005 ben ik zelf meegegaan op een missie naar het reservaat. Ik zag de putten die hij gegraven had en de plek waar hij woonde, maar hemzelf kreeg ik niet te zien. Het feit dat hij nog altijd leeft, is hoopgevend. Hij is in feite het ultieme symbool van verzet.”
Volgens specialisten zouden er nog 113 verschillende stammen in het Amazone-woud leven die geen contact hebben met de buitenwereld; 27 daarvan zijn bevestigd. ,,De ironie wil dat we er steeds meer vinden naarmate er bomen gekapt worden. Ze verliezen hun camouflagemiddel en dat is een zorgwekkende trend”, aldus Watson.
Hoewel er nooit eerder zulke duidelijke beelden van de vijftiger werden gemaakt, levert de verspreiding ervan ook kritiek op. ,,Hartverscheurend, laat hem toch met rust”, klinkt het onder meer.

Deze foto's zijn met toestemming geplaatst.

De Bouw van een gezondheidscentrum door de Stichting Tiuti Wally.

De vele namen van donateurs die de bouw mogelijk gemaakt hebben.
Waaronder ook wij, in het rood omcirkeld.

 

De Reis van Otto Stoffers.
2010.

Deze foto's zijn met toestemming geplaatst.

Dhr Otto Stoffer zond ons fantastische mooie foto's van Amazone Indianen.

 

Copyright: vereniging Real Indian Nation ©